Over Trudy Rook
Voor reacties en vragen: Email: trudyrook@me.com tel. 0294 257582 Exposities 2014:
Motivatie & Werkwijze Mijn werk is zeer divers. Van uitbundig kleurrijk tot ingetogen zwart/grijs. Figuratief naast abstract. De belangrijkste inspiratiebronnen voor mijn werk zijn momenteel oude culturen en moderne dans.
De mystieke sfeer en de rust van oosterse religies spreken mij heel erg aan. Yoga en meditatie vormen dan ook al tientallen jaren een vast onderdeel van mijn leven. In mijn schilderijen probeer ik deze mystieke rust over te brengen.
In mijn jeugd heb ik met veel plezier en enthousiasme klassiek ballet en moderne dans beoefend en tegenwoordig kan ik nog steeds heel erg genieten van een mooie choreografie. Het gevoel, de dramatiek en de beweging van de moderne dans probeer ik in mijn werk weer te geven. Verder kan ik geraakt worden door de schoonheid van het verval. Ook geeft het me veel voldoening om een mooie stofuitdrukking te realiseren en speel ik graag met kleuren, die mijn werk een totaal andere dimensie kunnen geven. Al van kinds af aan ben ik met tekenen en schilderen bezig. De tekenles was vroeger mijn favoriete vak. Als jong meisje maakte ik thuis van de fruitschaal een stilleven of schilderde ik plaatjes van b.v een schilderij van van Gogh na. Best aardig, maar wat me vooral is bijgebleven is het gevoel helemaal in iets op te gaan, met daarna een gevoel van voldoening. En dat is gebleven. Ik kan nog steeds helemaal in het schilderen of tekenen opgaan. Als basis voor een schilderij gebruik ik verschillende foto’s en flarden van beelden die mijn aandacht trekken en mij raken. Die beelden ga ik dan op verschillende manieren combineren en schetsen om later te verwerken in een schilderij. Soms ontstaat een schilderij vanzelf uit het niets en dan heeft het vaak een speciale betekenis.
Ik werk graag met acrylverf op linnen of MDF. Ik combineer dat ook wel eens met krijt.
Soms werk ik op een paneel waarbij de nerven van het hout een mooie onderstructuur aan het schilderij geven.
Mijn verfopbreng is meestal licht, waardoor een zekere transparantie ontstaat, die ik graag in mijn schilderijen wil realiseren. Naast het schilderen werk ik ook als docent Engels. Omdat ik Engels een mooie taal vind heb ik mijn schilderijen Engelse titels gegeven. Opleiding 1966-1969 Academie de Couture te Rotterdam
opleiding modeontwerpster 1968-1970 Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam
Twee jarige opleiding Modetekenen
Cursus modeltekenen 1992 - 2008 Atelier “de Oude School” o.l.v beeldend kunstenaar Pieter Schouten 2008 abstract schilderen, Ivan Mijatovic 2009 - 2013 Gooise Academie voor Beeldende Kunsten
Humphrey Bennett modeltekenen